Houd je huis koel

Door:Houss.nl
Houd je huis koel

De zomer die dit jaar zijn intrede heeft gemaakt in Nederland, hebben we al een aantal jaren niet meer gevoelt. Heel veel vreugdedansjes en lekkere drankjes! We kunnen buiten lekker genieten en iedereen viert de zomer optimaal. Een nadeel is dat de temperatuur binnenshuis ook hoog op kan lopen. Dit is absoluut geen pretje, maar met 10 hotte zomertips lukt het ook jou om je huis koel te houden tijdens de broeierige zomerdagen.

 

Donker - Om de koelte in huis te bewaren, kun je gordijnen en rolluiken sluiten, maar hierdoor ontstaat er al snel een broeikaseffect. In eerste instantie helpt het wel om de ruimtes in huis donker te houden, maar een betere optie is het investeren in een lichtgekleurde buitenzonwering. Deze zonwering zal de zonnestralen weerkaatsen, wat de binnentemperatuur doet dalen.

 

Elektrische apparatuur uitschakelen - We denken er nooit echt bij na, maar elektrische apparatuur geeft meer warmte af dan je denkt. Zelfs als ze niet aan staan geven ze nog steeds warmte af. Tijdens deze warme zomerdagen is het handig om de apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen en zo weinig mogelijk lampen aan te doen. Vind je dit onhandig, dan kun je ook een investering doen in energiezuinige apparatuur. Het is namelijk zo dat hoe lager de energieverbruik is, hoe minder warmte het apparaat afgeeft. Je kunt daarom ook het beste apparaten als stofzuiger, wasmachine of droger zo laat mogelijk op de avond gebruiken.

 

Isoleer dak en muren - Een goed geïsoleerd huis is ook in de zomer van groot belang. Het zorgt er in de zomer voor dat de warmte je huis niet kan binnendringen. Niet-geïsoleerde daken en muren nemen vliegensvlug de warmte op, dus het is beslist een goede investering! 

 

Luchten - Lucht alleen 's morgens en 's avonds. Als je de hele dag je ramen open laat staan, maak je jouw huis alleen maar warmer. Zet daarom je ramen enkel open als de zon niet meer recht naar binnen schijnt of als de temperatuur een stuk lager ligt dan de temperatuur binnenshuis. Vooral 's ochtends heeft dit het grootste effect. Zet tijdens het luchten altijd minstens twee ramen of deuren tegenover elkaar open. Zo kan de koele lucht door het hele huis stromen. Een andere optie is om je raam 's nachts open te laten. Zo kun je genieten van een fris briesje.

 

Buiten koken en eten - Eigenlijk valt dit ook wel een beetje onder elektrische apparaten, maar toch nog even als extra tip: als je binnenshuis gaat koken verhoogt de temperatuur enorm. Het beste is om de barbecue aan te steken of een koude salade te maken. Het scheelt je weer enkele graden binnen en het is ook nog eens heel gezellig!

 

Slimme beplanting - Grote, hoge bomen zijn dé oplossing tegen de warmte! Het is een duurzame oplossing op lange termijn. Win-win dus! Plant daarom een grote boom in je tuin die je huis schaduw biedt en ook jezelf op momenten wanneer je dat nodig hebt.

 

Ventilator - Met dit warme weer is de ventilator onze beste vriend. Wat veel mensen niet weten is dat de ventilator eigenlijk gewoon de warme lucht die in de ruimte hangt laat rondcirkelen. Om van deze lucht koude lucht te maken moet je een aantal flessen gevuld met water in laten vriezen en voor je ventilator zetten. Nu ben je zeker van frisse lucht!

 

Vochtige doek - Als je tijdens de avonduren je raam opendoet, kun je er ook een ijskoude vochtige doek voor hangen. Dit zorgt voor nog wat extra verkoeling. Lekker toch?!

 

Zomerproof interieur en beddengoed - Een licht interieur en frisse lakens kunnen de hitte ook een beetje verminderen. Berg de sierkussens, schapenvachtjes en plaids die je in huis hebt liggen op, want deze doen de ruimte nog warmer aanvoelen. Decoreer met frisse kleuren zoals wit, lichtgroen of blauw en haal het strandgevoel in huis! Kies op je slaapkamer voor een linnen of katoenen dekbedovertrek en laat polyester achterwege. Dit houdt alleen maar warmte vast.

 

Keep calm - En misschien wel het allerbelangrijkste: blijf rustig! Drink veel water, vermijd zware inspanningen en kleed je luchtig aan. Trakteer jezelf op (heel veel) verkoelende ijsjes of frisse drankjes. Werkt dit allemaal niet, maak dan je nek en polsen nat met ijskoud water. Hier zul je zeker van opknappen! 

 

 

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »